Wat is PLA?
Polymelkzuur (afgekort PLA) is een type plastic dat zeer populair is, onder andere omdat het goedkoop kan worden geproduceerd uit herbruikbare bronnen zoals maïszetmeel (en dus niet uit petroleum of olie, zoals normaal plastic). Plastics die zijn geproduceerd uit biomateriaal (zoals PLA) worden ook wel bioplastics genoemd. In 2010 was PLA het op één na meest gebruikte bioplastic ter wereld (gemeten naar volume). Het is echter het meest gebruikte materiaal in 3D-printing.
PLA is ook populair omdat het kan worden gebruikt voor de productie van veel verschillende dingen. Naast 3D-printing wordt het ook gebruikt voor de vervaardiging van:
- Plastic flessen
- Biologisch afbreekbare medische apparaten (zoals schroeven en platen, die naar verwachting binnen 6-12 maanden zullen afbreken)
- Prototypes in de farmaceutische en andere industrieën
PLA heeft een laag smeltpunt van ongeveer 160 °C, wat het ideaal maakt voor 3D-printing, omdat er niet veel energie hoeft te worden verbruikt voor verwarming in het productieproces. Het heeft echter ook het nadeel dat het de gebruiksmogelijkheden kan beperken, omdat er vervormingen in het product kunnen optreden als het bijvoorbeeld in een oven wordt gebruikt.
Hoe wordt het geproduceerd?
Zoals eerder vermeld, is PLA geproduceerd uit herbruikbare en natuurlijke bronnen zoals maïs. De zetmeel in maïs wordt geëxtraheerd uit planten en omgevormd tot dextrose door enzymen toe te voegen. Het wordt vervolgens omgezet in melkzuur met behulp van micro-organismen, die uiteindelijk kunnen worden omgevormd tot PLA. Dit proces resulteert erin dat PLA op moleculair niveau lijkt op petroleumgebaseerd plastic.
Het is zeer positief dat PLA is vervaardigd uit herbruikbare hulpbronnen, aangezien traditionele productiemethoden voor plastic olie gebruiken, wat een beperkte hulpbron is. Maar er rijst natuurlijk de vraag of we voedsel moeten gebruiken om plastic te produceren in plaats van het te gebruiken om de wereldbevolking te voeden.
Is het dan milieuvriendelijk?
Hoewel er elementen van 'greenwashing' zijn, is PLA biod afbreekbaar en daarom een stap in de goede richting weg van plastic gemaakt van olie. Naast dat het plantaardig is, stoot de productie van PLA ook aanzienlijk minder broeikasgassen uit en verbruikt veel minder energie in het productieproces.
Betekent dit dat je het gewoon in de natuur kunt gooien zonder na te denken?Biod afbreekbaar mag niet worden verward met composteerbaar, omdat er belangrijke verschillen zijn tussen deze 2 definities en ze vaak worden misbegrepen. Een biologisch afbreekbaar materiaal kan onder bepaalde omstandigheden worden afgebroken. PLA kan voor 100% worden gerecycled als het wordt opgenomen in het recycling systeem. Hoewel het als biologisch afbreekbaar wordt aangeduid, wordt het alleen in de natuur afgebroken onder de juiste voorwaarden en wordt het bijvoorbeeld alleen deels afgebroken over een periode van 6 maanden bij een temperatuur van ongeveer 60 °C. Het kan echter worden verbrand en produceert alleen koolstof, zuurstof en waterstof bij de verbranding.
Dus je kunt het niet zomaar in de natuur gooien en jezelf een goed geweten geven. Het is nog steeds het beste om het op te nemen in het recyclingsysteem.
Waarom gebruiken we het bij WeShape?
Bij WeShape gebruiken we PLA in onze productie vanwege:
- Het is het meest milieuvriendelijke alternatief. Hoewel het verre van een natuurproduct is, is het nog steeds beter voor het milieu dan traditioneel plastic.
- Bovendien zijn er ook enkele praktische voordelen van PLA, zoals dat het een relatief lage smelt temperatuur heeft, wat een voordeel is in het print proces.
- Het is relatief goedkoop, wat betekent dat het ook goedkoper is voor onze klanten.
- Het is een betrouwbaar materiaal, omdat PLA al lange tijd veelvuldig wordt gebruikt. Dit heeft geleid tot aanzienlijke investeringen in het maken van hoogwaardig PLA, wat zorgt voor goede en stabiele prints in een 3D-printer.