PLA på et blad

Wat is PLA?

Polymelkzuur (afgekort PLA) is een soort plastic dat erg populair is geworden, onder andere omdat het goedkoop geproduceerd kan worden uit recyclebare grondstoffen zoals maïszetmeel (en niet uit benzine/olie, zoals normale plastics). Kunststoffen gemaakt van biomaterialen (zoals PLA) worden ook wel bioplastics genoemd. In 2010 was PLA het op één na meest gebruikte bioplastic ter wereld (qua volume). Het is echter het meest gebruikte materiaal bij 3D-printen.

PLA is ook populair omdat

PLA is ook populair omdat het voor de productie van veel verschillende dingen kan worden gebruikt. Naast 3D printen wordt het ook gebruikt bij de productie van:

.

    .
  • Kunststof flessen
  • .
  • Biologisch afbreekbare medische hulpmiddelen (zoals schroeven en platen die naar verwachting binnen 6-12 maanden afbreken)
  • .
  • Prototypes in farmaceutische en andere industrieën
  • .
.

PLA heeft een laag smeltpunt van ongeveer 160°C, waardoor het ideaal is voor 3D printen omdat je tijdens het productieproces niet veel energie hoeft te besteden aan verwarming. Het heeft echter ook het nadeel dat het de gebruiksmogelijkheden kan beperken, omdat er vervormingen in het product zullen optreden als het bijvoorbeeld in een oven wordt gebruikt.

Hvordane

Hoe wordt het vervaardigd?

Zoals eerder vermeld wordt PLA gemaakt van recyclebare en natuurlijke grondstoffen zoals maïs. Het zetmeel in maïs wordt uit planten gehaald en omgezet in dextrose door enzymen toe te voegen. Vervolgens wordt het met behulp van micro-organismen omgezet in melkzuur, dat uiteindelijk kan worden omgezet in PLA. Dit proces resulteert in PLA dat op moleculair niveau lijkt op plastic op basis van aardolie.

Dit is erg positief.

Het feit dat PLA wordt gemaakt van recyclebare grondstoffen is erg positief, omdat traditionele plasticproductiemethoden olie gebruiken, wat een beperkte bron is. Maar dit roept natuurlijk de vraag op of we voedsel moeten gebruiken om plastic te maken in plaats van het te gebruiken om de wereldbevolking te voeden.

Is het wel zo milieuvriendelijk?

Hoewel er elementen van greenwashing zijn, is PLA biodegradeerbaar en daarom een stap in de goede richting weg van plastics gemaakt van olie. Naast het feit dat PLA plantaardig is, stoot de productie ervan ook aanzienlijk minder broeikasgassen uit en gebruikt veel minder energie in het productieproces.

Betekent dit dat je het gewoon zonder nadenken in de natuur kunt gooien?.

Biologisch afbreekbaar moet niet worden verward met composteerbaar, want er zijn belangrijke verschillen tussen deze 2 definities en ze worden vaak verkeerd begrepen. Biologisch afbreekbaar materiaal kan onder bepaalde omstandigheden worden afgebroken. PLA kan 100% gerecycled worden als het wordt opgenomen in het recyclingsysteem. Hoewel het gelabeld is als biologisch afbreekbaar, breekt het in de natuur alleen af onder de juiste omstandigheden en zal het bijvoorbeeld slechts gedeeltelijk afbreken over een periode van 6 maanden bij een temperatuur van ongeveer 60°C. Het kan echter wel verbrand worden en produceert bij verbranding alleen koolstof, zuurstof en waterstof

Je kunt het dus niet zomaar in de natuur gooien en een schoon geweten hebben. Het beste is nog altijd om het op te nemen in het recyclingsysteem.

Waarom gebruiken we het bij WeShape?

Bij WeShape gebruiken we PLA in onze productie omdat:

  • Het is het meest milieuvriendelijke alternatief. Hoewel het verre van een natuurlijk product is, is het toch beter voor het milieu dan traditioneel plastic.
  • Daarnaast heeft PLA ook een aantal praktische voordelen, zoals een relatief lage smelttemperatuur, wat een voordeel is bij het printproces
  • .
  • Het is relatief goedkoop, wat betekent dat het ook goedkoper is voor onze klanten
  • .
  • Het is een betrouwbaar materiaal, want PLA wordt al lange tijd intensief gebruikt. Dit betekent dat er enorm is geïnvesteerd in het maken van PLA van hoge kwaliteit, dat goede en stabiele afdrukken geeft in een 3D-printer. . Is dit iets waar jij achter kunt staan? Bekijk dan onze producten en kijk of u een Mandalorian headsethouder of een aantal bevestigingen/beugels voor uw smart home producten nodig hebt.