Plante under en 3D printer

Met nieuwe productiemethoden komen nieuwe effecten op het milieu. De milieu-impact van 3D-printen in plaats van meer traditionele wordt nog onderzocht, maar organisaties zoals de OESO hebben hier al enkele analyses van gemaakt en een rapport over gepubliceerd.

Net als bij traditionele productiemethoden hangt de milieu-impact van 3D-printen sterk af van de precieze technologie die wordt gebruikt.

  • Hier bij weshape gebruiken we de zogenaamde Fused filament fabricagemethode . Deze productiemethode verbruikt relatief veel elektriciteit, maar we proberen zoveel mogelijk groene stroom te gebruiken bij de productie om het milieu niet te belasten.
  • Een van de milieuvoordelen van 3D-printproducten is dat er minder verzending van de producten nodig is, omdat je de mogelijkheid hebt om lokaal te produceren. Hierdoor hoeft alleen de compacte grondstof getransporteerd te worden en voorkomt u dat u veel lucht in het eindproduct moet transporteren.
  • Aangezien 3D-printen een zogenaamde "additive manufacturing"-techniek is, d.w.z. waarbij je materiaal toevoegt om een product te maken, vermindert het ook afvalmateriaal tijdens de productie. Sommige traditionele productiemethoden gebruiken "subtractieve fabricage", waarbij u materiaal uit een groter blok snijdt om het eindproduct te maken. Hierdoor kan een grote hoeveelheid afval ontstaan die achteraf niet meer gebruikt kan worden.
  • We gebruiken biologisch afbreekbaar plastic in een deel van onze productie om niet bij te dragen aan de ophoping van plastic in b.v. de oceanen van de wereld.
  • Tot slot biedt 3D-printen ook betere mogelijkheden om producten te repareren. Het is misschien moeilijk om altijd de benodigde reserveonderdelen te vinden (als ze al worden geproduceerd), maar door de grote flexibiliteit van 3D-printen kunnen deze reserveonderdelen in kleine hoeveelheden worden geproduceerd. Als u iets mist, kunt u contact met ons opnemen om te zien of we het kunnen produceren.

Er zijn niet alleen voordelen voor u bij het kopen van 3D-geprinte producten, maar ook voor het milieu. Dus als u wilt proberen een 3D-geprint product te kopen, kunt u onze selectie bekijken en vinden wat u nodig heeft.